Da li ti apliciraš na oglase za posao? i zašto ne?

01.10.2021

Da li možete da uporedite fitovanje na poslu i fitovanje sa partnerom? 

Bilo da se radi o prvom poslu ili nekom ciljanom posle godina iskustva, jedno je zajedničko: #culturalfit. Ne, ne mislimo da budete FIT u smislu fizičke forme, nego da se fitujete sa firmom, okruženjem, poslom i zaposlenima. 

Cultural Fit definiše stavove, vrednosti i uverenja pojedinca koji su u skladu sa osnovnim vrednostima i kulturom organizacije tj. kompanije. Kažu da je jednako bitno da pažljivo izaberete profesiju/posao, kao što je bitno da izaberete životnog partnera. Pa ajde onda da napravimo paralelu između posla i partnera, kako bi što lakše objasnili pojam #culturalfit.

Posao VS partner
– Prvo, potrebno je da Vam se posao sviđa. Da Vas nešto privuče ka njemu, bilo da je to dobro odrađen logo firme ili tehnologija koja se koristi u firmi. Isto kao sa partnerom, bilo da su to oči ili priča kojom Vas potpuno razoruža.
– Drugo, za bilo kakav odnos(poslovni sa poslom, privatni sa partnerom)tj.interakciju, potrebno je da se Vi svidite drugoj strani tj.da druga strana želi BAŠ VAS. Na poslu o tome odlučuje HR tim, ili neko čije mišljenje je presudno za selekciju i izbor kandidata. U oba slučaja, potrebno je da se dobro predstavite. Dakle, da istaknete svoje vrline, a svoje mane predstavite kao simpatične ili lako rešive.
– Treće, nije dovoljno da se ispune prve dve stavke i sve će ići glatko i slatko. Kao i u bilo kom odnosu u životu, i u odnosu prema poslu je potrebno uložiti mnogo truda kako bi sve funkcionisalo kako treba. I u vezi sa partnerom, i na poslu, jako je bitan KOMPROMIS. Da, dobro ste pročitali.

Na poslu se misli na kompromis u smislu da firma Vas sačeka da usavršite neke svoje veštine, neophodan kurs za dalje poslovanje i sl., misli se na to da Vam oprosti neke greške koje itekako koštaju firmu, u nadi da ste tip osobe kojoj se to više nikad neće dogoditi i sl. Kompromis da Vam izađe u susret oko slobodnih dana i da Vam to ne uzima od odmora, iako bi po zakonu trebalo. Kompromis na poslu, kao i u vezi je da ste tu i kad nije baš sve sjajno, ali se trudite da doprinesete i da opet budete na vrhuncu. Obe strane ovde podjednako učestvuju, kao i u vezi. Nije zdravo da uvek samo jedna strana „daje“ (ovde se ne misli na platu, to uvek firma daje Vama), kako na poslu, tako i u vezi. Neophodno je da naizmenično učestvujete u odnosu tj.interakciji. Na poslu od firme očekujete podršku, motivaciju i sigurnost, ako i uslove da možete svoje ideje da realizujete. Baš time, svojim idejama Vi dajete firmi, dajete joj svoje znanje, iskustvo sa ciljem da zajedno rastete i budete bolji. Tako je i u vezi, učite od svog partnera i trudite se da usvojite veštine koje on ima, a Vi ne